FRANS BIANCHI
Een hedendaags fauvist op stap in Midden-Delfland
De Rotterdamse kunstenaar Frans Bianchi (1951) heeft in het spoor van de schilder Johan Barthold Jongkind – die in zijn jonge jaren vaak langs de vlieten van Maassluis naar Delft wandelde – ook zijn vaardigheden in Midden-Delfland beproefd.
Afgelopen zomer werd in de Duifpolder, op de grens van Maasland en Schipluiden, het bronzen standbeeld van Jongkind onthuld. Het werd ontworpen  door  Bianchi’s schildervriend Rob Houdijk. Vervolgens organiseerde Galerie RitsArt in Maassluis een tentoonstelling  met werken over die omgeving. Van Frans Bianchi’s  hand kwamen onder meer twee iconen van Midden-Delfland, te weten: een afbeelding van Molens langs de Oostgaag, de Dijkmolen en molen De Drie Lelies (eerder vereeuwigd door  Willem Roelofs en anderen), alsmede  De Oude Spoorbrug van Schipluiden, van 1912 tot 1974 functionerend voor het tramvervoer tussen Delft en Maassluis.

Frans Bianchi, Molens Oostgaag Maasland, olie op doek, collectie kunstenaar

De titel meester van het moderne landschap die Manet aan Jongkind gaf, past met een andere inslag ook voor Bianchi’s schildersstijl. De colorist Bianchi werkt met zijn felle, ongemengde kleuren in de traditie van de fauvisten, een stroming die begin 20e eeuw ontstond in de boezem van Franse expressionisten. Zij stonden, met Kees van Dongen als voorloper, aan de basis van de moderne abstracte kunst, met een voortdurende mengeling  tussen figuratief en abstract, tussen realisme en emotie.
Bianchi’s talent ontwikkelde zich ondanks de druk van bezorgde ouders over zijn beroepskeuze. Frans koos voor de Koninklijke Marine met verblijf in de kleurrijke Cariben waarna een politiecarrière te water volgde in de Rotterdamse haven. Ondertussen bleef Frans schilderen en ontmoette hij  in Bretagne zijn grote voorbeeld  en zielsverwant, de Amerikaan John Berger.Hij deelt met hem uitbundigheid van kleur en een lichte toets.
Frans Bianchi, Oude Spoorbrug Schipluiden, olie op doek, collectie kunstenaar

Frans Bianchi, Oude Spoorbrug Schipluiden, olie op doek, collectie kunstenaar

Frans Bianchi weet emotie en kleur te scheppen in de schilderijen van de vele plaatsen die hij bezocht. Met name Frankrijk maar ook het eiland Lamu in de Indische Oceaan met prachtige marktscenes van de Arabisch/Afrikaanse bevolking. Ook het water van Zeeland en de Maasvlakten heeft zijn bekoring. Zijn werk verdient zonder twijfel een biografie. Hierin zullen de kleurenfascinaties van  de omgeving van Midden–Delfland en Westland  zich zeker onderscheiden.
Maarten van der Schaft, maart 2020